IZI Cool Airco om te verwarmen en koelen | aircoheaters

Een airco om te verwarmen en te koelen? Dat kan met de unieke aircoheaters zonder buitenunit van IZI Cool.

Interesse in de IZI Cool aircoheater modellen & prijzen? JA:

IZI Cool Airco om te verwarmen en koelen | Aircoheaters

Stap 1 van 2 - Aircoheater offerte

IZI Cool Airco om te verwarmen en koelen | Aircoheaters
Aircoheater – IZI COOL airco verwarmen en koelen

Airconditioners voor verwarming en koeling

De meeste airconditioners zijn tegenwoordig uitgerust met warmtepompen, wat betekent dat ze kunnen verwarmen en koelen. Dit is nog doeltreffender geworden met R32- en R410a-gas, aangezien dit gas een hogere druk en de juiste verwarmingseigenschappen heeft, waardoor meer verwarmingsvermogen wordt geproduceerd. Airconditioners zijn tegenwoordig verbazingwekkend efficiënt: sommige fabrikanten van airconditioners produceren 6 keer de input, gewoonlijk COP genoemd.

Technisch gezien produceert de airconditioner warmte via een omgekeerde cyclus. De condensor (buitenbatterij) wordt de verdamper, die warmte aan de buitenlucht onttrekt en vervolgens koude lucht uit de batterij blaast. De verdamper (binnenste warmtewisselaar) neemt dan de koude uit de binnenlucht en blaast warmte in de kamer. Airconditioners zijn veruit de meest efficiënte manier van verwarmen.

Airco met verwarming

Lucht verhitters/warmtepompen, die steeds populairder worden, zijn ideaal voor het verwarmen van ruimten waar reeds watersystemen zoals radiatoren aanwezig zijn. Zij werken volgens hetzelfde principe als airconditioners en koelsystemen, maar over het algemeen worden warmtepompen gebruikt om warmte van lucht naar water over te brengen, terwijl airconditioners een overdracht van lucht naar lucht zijn. Door de energie die van nature in de buitenlucht zit, om te zetten en te gebruiken voor goedkope verwarming, hebben we de efficiëntie van airconditioning en het feit dat het een toegevoegde waarde aan energie geeft, al vastgesteld.

Ga nog een stap verder en overweeg het gebruik van airconditioners die werken op elektriciteit uit een hernieuwbare energiebron zoals wind, biomassa, zonne-energie of getijdenenergie en u zou een koolstof vrij verwarmingssysteem kunnen hebben. Een ander voordeel van luchtverwarmers is het installatiegemak en de flexibiliteit van het ontwerp.

Airco om te verwarmen en koele 2023 - Airco voor verwarming en koeling airco met afstandsbediening
IZI Cool Airco om te verwarmen en koelen | Aircoheaters

Airconditioning met warmtepomp

Bij conventionele elektrische verwarmingssystemen levert 1 kW ingangsenergie minder dan 1 kW uitgangsenergie of warmte op. Bij luchtverwarming wordt elke 1 kW ingangsenergie omgezet in een gemiddelde van 3,6 kW uitgangsenergie of warmte. Hierdoor is hij meer dan drie keer zo efficiënt als conventionele boilers en een natuurlijke keuze voor kosteneffectieve verwarming en warm water. De prestatiecoëfficiënt (COP) van een airconditioner is de verhouding tussen de afgegeven warmte en het verbruikte vermogen. De moderne airconditioning- en verwarmingstechnologie die in dit voorbeeld wordt gebruikt, heeft een seizoensgebonden COP van 3,6.

Airconditioner met verwarming

Wat is een airconditioner met verwarming? De meesten van ons beschouwen verwarming en koeling als vanzelfsprekend. Wij verwachten dat verwarming ons warm houdt in de winter en airconditioning ons koel houdt in de zomer. Met één systeem dat beide regelt, kunt u geld besparen en een beter gecontroleerde temperatuur in uw omgeving bereiken.

Werkt airconditioning samen met verwarming?

Als uw huis is uitgerust met centrale airconditioning, stromen warme en koude lucht door dezelfde kanalen. Wanneer een airconditioner of verwarming stuk gaat, is dat meestal te wijten aan een van de drie hoofdonderdelen. De meeste systemen gebruiken elektriciteit als belangrijkste energiebron.

Voordelen van airconditioning met verwarming

Airconditioning met verwarming biedt een aantal voordelen voor u en uw huis. De belangrijkste voordelen van airconditioning met verwarming zijn.

Comfort bediening

Airconditioning met verwarming zorgt voor een hoog comfortniveau door zowel in de zomer als in de winter een constante temperatuur te garanderen.

Programmeerbare thermostaten

Alle types airconditioners met verwarming zijn uitgerust met programmeerbare thermostaten. Dit is een van de belangrijkste elementen van het systeem. Door het systeem te programmeren, kunt u genieten van een comfortabeler en koeler klimaat door de warme of koele lucht naar behoefte aan te passen.

Superieure luchtstroom

De motoren die in deze units worden gebruikt, zorgen voor een hoogwaardige en gelijkmatige luchtstroom in het hele huis of in specifieke kamers. Niet alleen verbetert het de luchtcirculatie, maar het kan ook helpen onzuiverheden uit de lucht te verwijderen en schimmel- of vochtvorming in kamers te voorkomen.

Stilte

Dankzij de moderne technologie en het gebruik van kanalen in de systemen en geavanceerde motoren in de units, is het lawaai dat zij produceren zo goed als onbestaande. Dit betekent dat u kunt genieten van rust en stilte wanneer u uw huis verwarmt of koelt.

Effect op het milieu

Moderne toestellen en systemen die gebruik maken van gecombineerde verwarming en koeling zijn energie-efficiënter.

Langere levensduur

Omdat hoogrendement systemen gebruik maken van een aan/uit-systeem, worden de systemen niet zo vaak gebruikt. Dit betekent dat ze minder vaak gerepareerd hoeven te worden en langer meegaan dan andere systemen.l

Airco om te verwarmen en koele 2023 - Airco voor verwarming en koeling te warm
aircoheater airco verwarmen

Wil je een airconditioner met verwarming kopen?

Er komt een tijd dat alle verwarmingssystemen of airconditioners aan vervanging toe zijn. Of u moet overschakelen op een airconditioner met verwarming hangt af van hoeveel u uw huis verwarmt of koelt gedurende het jaar.

Bespaar geld met airconditioning met verwarming

Hoewel de meeste gebouwen, vooral bedrijfsgebouwen, al zijn uitgerust met centrale warmwaterverwarming en radiatoren, betekent de vooruitgang in de moderne technologie en energie-efficiëntie dat u geld kunt besparen door af te stappen van de traditionele verwarmingssystemen. Een airconditioner gebruiken om gebouwen te verwarmen kan helpen. Airconditioners zijn een van de meest efficiënte manieren om een ruimte te verwarmen, en ze kunnen u ook aanzienlijk meer geld besparen op de bedrijfskosten gedurende hun levensduur dan centrale verwarming. De installatie van een airconditioner is meestal duurder, maar het geld dat u op lange termijn kunt besparen, is het waard.

Als u gebruik maakt van elektrische verwarming, zijn de kostenbesparingen nog groter, aangezien een elektrische kachel van 1 kilowatt 1 kilowatt elektriciteit nodig heeft om 1 kilowatt warmte te produceren. Als u airconditioning met verwarming gebruikt, krijgt u 6 kilowatt warmte voor slechts 1 kilowatt elektriciteit. Dit is een enorme kostenbesparing en mag niet over het hoofd worden gezien als het gaat om het verwarmen van uw huis of pand. Als u een huis bezit dat is uitgerust met een elektrisch luchtgordijn, kunt u veel geld besparen met de warmte die door dit systeem wordt afgegeven, en moet u echt overwegen over te schakelen op een systeem met airconditioning en verwarming. Overschakelen op airconditioning met verwarming biedt tal van voordelen, niet alleen een besparing op de verwarmingskosten.  Maar ook dat airconditioning nuttig is voor de hete zomermaanden, vooral in een commerciële omgeving waar het belangrijk is dat uw werknemers koel en comfortabel kunnen werken.

Wat zijn monobloc airconditioners en split airconditioners?

Split-systemen bestaan uit een binnenunit die zorgt voor verwarming en koeling en een buitenunit die de warmtewisselaars en compressoren bevat. Het koelmiddel circuleert tussen de binnen- en buitenunits. Deze systemen worden vooral aangetroffen in kleine gebouwen. Monobloc-airconditioners hebben verwarming, compressoren en warmte-afgifte in één unit en worden gewoonlijk op het dak gemonteerd en met de woonvertrekken verbonden door een kanaal waardoor de verwarmde of gekoelde lucht wordt aangevoerd.

Watergekoelde monobloc-airconditioners hebben verwarming, koeling en compressor in één unit, gemonteerd in het plafond van de leefruimte, die warmte afgeeft aan een condensorwatercircuit dat kan worden gekoeld door een koeltoren en ook kan worden verwarmd door een boiler. Alle drie de bovengenoemde types kunnen worden gebruikt met een “omgekeerde cyclus”, waarbij het koelsysteem zowel kan verwarmen als koelen. Een andere mogelijkheid is dat het koelsysteem alleen koelt en dat de verwarming wordt verzorgd door elektrische verwarmingsbuizen of warmwaterketels.

Airco om te verwarmen en koele 2023 - Airco voor verwarming en koeling koeling

Voor- en nadelen van monobloc- en split-airconditioners

Lage installatiekosten

Dit soort systemen is meestal het goedkoopst te installeren. Matige energie-efficiëntie. Deze toestellen zijn eerder ontworpen op prijs dan op efficiëntie, hoewel er vrij efficiënte toestellen verkrijgbaar zijn. Watergekoelde monobloc-airconditioners hebben vrij beperkte efficiëntie mogelijkheden.

Eenvoudige onderhoudsvereisten

Dit zijn autonome systemen die ontworpen zijn voor gebruik in onderhoudsarme omgevingen. Slechte verwarmingsprestaties bij gebruik van watergekoelde of directe elektrische kachels.

Beperkte levensverwachting

Split systemen en monobloc airconditioners hebben doorgaans een levensduur van slechts 10-15 jaar, bij slecht onderhoud zelfs minder.

Kosten voor koelmiddelen

Sommige van de in deze systemen gebruikte koelmiddelen, met name R22, worden geleidelijk uit de markt genomen wegens hun negatieve effect op het milieu. Dit betekent dat de kosten van dit koelmiddel aanzienlijk zullen stijgen en dat veel split- en monobloc-airconditioners wellicht voor het einde van hun levensduur zullen moeten worden vervangen. Lekkage van koelmiddel komt vaak voor en beïnvloedt zowel de verwarmings- en koelcapaciteit als de efficiëntie van de eenheid. Het blijft echter vaak onopgemerkt bij normaal onderhoud.

Luchtfilter

Verstopte filters veroorzaken een vermindering van de luchtstroom, wat resulteert in te lage en te hoge toevoerlucht temperaturen, waardoor de efficiëntie en het comfort drastisch afnemen.

Energie-efficiëntie

Split- en monobloc-airconditioners zijn verkrijgbaar in een groot aantal efficiëntieklassen. Kleinere systemen worden beoordeeld aan de hand van het beoordelingssysteem voor toestellen en moeten altijd worden geselecteerd op basis van de hoogste beschikbare sterrenclassificatie in de juiste maat. Voor de meeste luchtgekoelde systemen is het mogelijk een unit aan te schaffen met een inverter gestuurde compressor, waardoor het energieverbruik met meer dan 20% daalt.

Exploitatiekosten

De ouderdom en de staat van split- en monobloc-airconditioners hebben een aanzienlijke invloed op de bedrijfskosten. Oudere systemen hebben vaak te kampen met storingen in de temperatuurregelaar, koelmiddel lekken, schade aan de batterij en minder efficiënte hardware, wat de kosten kan opdrijven. Zoals bij alle systemen kan de efficiëntie worden verbeterd door een goed beheer, vooral wat betreft de ijking van de temperatuursensoren en het onderhoud van de filters, de batterijen en de vulling van het koelmiddel.

Retrofit/verbeteringsmogelijkheden

De belangrijkste verbeteringsmogelijkheden voor split- en monobloc-airconditioners zijn:

  • Zorg ervoor dat filters en warmtewisselaars niet verstopt zijn
  • Ervoor zorgen dat de instel punten voor de regeling consistent en passend zijn.
  • Controleer of de koelmiddel vulling correct is
  • Zorg voor een goede luchtcirculatie rond de buitenunits, zodat de warmte kan worden afgevoerd en zich niet rond de buitenunit “ophoopt”.
  • Vervang oudere eenheden door nieuwe, efficiëntere eenheden, bij voorkeur met inverter gestuurde compressoren.
  • Installeer bij watergekoelde airconditioners monoblok kleppen om te voorkomen dat condensor water door de eenheid stroomt wanneer de compressor niet in werking is en om de regeling van de condensor waterpomp te verbeteren.
  • Installeer vrije koeling, zodat buitenlucht kan worden gebruikt voor vrije koeling wanneer de omstandigheden daarvoor geschikt zijn.

Toepasselijke gebouwen

Luchtgekoelde split-airconditioners en monobloc-airconditioners zijn gebruikelijk in kleinere gebouwen en zijn daar een levensvatbare oplossing. Watergekoelde monoblok-airconditioners worden gebruikt in een groter aantal soorten gebouwen, waaronder winkels en kantoren van aanzienlijke omvang, omdat de distributie van het condensor water handig is als middel voor warmteoverdracht.

Effect op de vloerplaat

Split airco units en monoblock airco units worden aan het plafond en/of op het dak gemonteerd en nemen dus geen vloeroppervlak in beslag.

Temperatuurregeling / comfort voor de inzittenden

Monobloc airconditioners in de vorm van split- en rooftop-units worden over het algemeen beschouwd als een inferieure oplossing voor kantoorairconditioning vanwege het lawaai van de ventilator. Op het dak gemonteerde monobloc-airconditioners vermijden dit probleem. Met al deze soorten systemen kan de temperatuur van de toevoerlucht slechts in beperkte mate worden geregeld, hetgeen problemen kan opleveren voor het comfort van de gebruikers.

Gevolgen voor het onderhoud

Dit soort systemen is relatief onderhoudsarm, maar vergt toch regelmatig onderhoud om efficiënt en effectief te werken. Filters, warmtewisselaars en koelmiddel vulling moeten goed worden onderhouden.

Plaatsing

Split-systemen hebben een buitencompressor, die meestal op de vloer of het dak is gemonteerd. Binnenshuis kunnen deze systemen worden bediend via wandaansluitingen of een binnenunit met kanalen aan het plafond. Luchtgekoelde monoblok airconditioners worden gewoonlijk op het dak gemonteerd en zijn te herkennen aan het feit dat er leidingen van en naar de eenheid lopen en dat de compressoren in de eenheid werken. Watergekoelde monobloc-airconditioners zijn aan het plafond bevestigd en hebben een koeltoren op het dak van het gebouw. Onderhouds- of bedieningspersoneel kan informatie verstrekken over de vraag of een gebouw is uitgerust met split- of monobloc-airconditioners.

aircoheater airco verwarmen