Een nieuwe airco kopen? Koelen in de zomer en verwarmen in de winter dankzij de unieke airco’s zonder buitenunit van IZI Cool, de beste airco installateur van België.
Interesse in de IZI Cool airco modellen & prijzen? JA:


Laat een airconditioner installeren
Heeft u een nieuwe airconditioner of monoblock airco nodig? Als u de vorige berichten over het al dan niet tijd is om uw airconditioner te vervangen hebt gelezen en u hebt de beslissing genomen om een nieuwe airconditioner te laten installeren, dan moeten we overgaan tot een zeer belangrijke vraag: Waar wil je deze nieuwe airconditioner plaatsen? Als het antwoord is waar de vorige airconditioner stond, stop dan hier. Helaas moeten wij u wijzen op de fouten die u moet vermijden bij de installatie van de airconditioner voordat u iemand inhuurt om het voor u te doen.

Waarom het belangrijk is te weten waar de airconditioner niet moet worden geplaatst
Het lijkt misschien erg verleidelijk om uw warmtepomp condensor of airconditioner gewoon op een onopvallende plaats te installeren, of tenminste de nieuwe airconditioner te plaatsen waar de oude stond. Deze manier van denken kan echter op bepaalde plaatsen tot verschillende operationele nadelen leiden. Als de airconditioner bijvoorbeeld is geplaatst op een plaats waar er water van het dak op kan vallen, zal het water de interne en externe functies van het systeem beïnvloeden. Als het systeem wordt geplaatst op een plaats met veel direct zonlicht, zal het de lucht niet zo goed kunnen koelen als het zou moeten. Neem dus de tijd om te overwegen waar u uw airconditioner wilt installeren voor efficiënte prestaties op lange termijn en een lange levensduur van het systeem.
Richtlijnen voor het installeren van een airconditioner
Ongeacht het type airconditioner dat u geïnstalleerd wilt hebben, zijn er basisrichtlijnen die van toepassing zijn op alle soorten systemen, ongeacht het model:
- Als de airconditioner buiten wordt geïnstalleerd, moet er voldoende ruimte rond de eenheid zijn, ongeveer 2-3 meter.
- Er mogen zich geen obstakels in de buurt van of bovenop de airconditioner bevinden, aangezien deze het koelproces zullen belemmeren.
- De airconditioner mag geen doorgangen blokkeren.
- De airconditioner mag niet achter deuren of meubels worden geplaatst.
- Alle leidingen die op de airconditioner zijn aangesloten, moeten worden vervangen of op zijn minst vooraf worden geïnspecteerd, zodat geen koele lucht en energie (of uw geld) worden verspild.
- De condensor van uw airconditioner mag zich niet in de buurt van plassen regenwater bevinden, dus moet op het terras een betonnen plaat of een stenen plaat worden aangebracht.
- Wees u bewust van de geluidsoverlast die hij kan veroorzaken voor u en uw buren; u wilt de airconditioner voor buiten niet op een plaats waar hij uw beider huizen kan storen, bijvoorbeeld te dicht bij een slaapkamer.
Direct zonlicht kan de manier waarop uw nieuwe airconditioner denkt in de war sturen. Hij kan denken dat hij een warme kamer koelt, terwijl dat niet zo is. De airconditioner zal echter niet altijd het effect van de warme buitenlucht verminderen, omdat hij een grote hoeveelheid lucht moet aanvoeren om deze te koelen. Je zou kunnen denken dat het ook gunstig zou zijn om de nieuwe airconditioner aan de warmere kant van het huis te plaatsen, maar ook dat is niet juist. In plaats daarvan moet het aan een koelere kant van het huis worden geplaatst, zodat de airconditioner minder wordt belast om de lucht te koelen.
Als de lucht te warm is, moet de airconditioner harder werken om deze af te koelen, wat weer leidt tot langere looptijden en uiteindelijk duurdere rekeningen en meer reparaties voor uw airconditioner. Het helpt ook niet om de airconditioner alleen maar in de schaduw te zetten, want dat gaat niet altijd het effect van de warme buitenlucht in de zomer tegen. Waar u uw airconditioner ook plaatst, u moet er altijd voor zorgen dat hij nooit meer hoeft te koelen dan nodig is. Hoe harder uw airconditioner werkt, hoe meer energie hij verbruikt en hoe meer geld hij u kost. Daarom moet u bij de installatie een airconditioningsmonteur in de arm nemen die weet hoe dergelijke kostbare fouten kunnen worden vermeden.
Wat is de juiste temperatuur voor mijn airconditioner?
Het korte antwoord op deze belangrijke vraag is: doe waar u en uw gezin zich prettig bij voelen. Maar wat mensen als “comfortabel” beschouwen, is gewoon waar ze aan gewend zijn. En als het aankomt op het koelen van uw huis met uw airconditioner in de zomer, kan comfort eigenlijk heel ingewikkeld worden. Comfort is niet erg rationeel – het is eerder zeer subjectief.

Airconditioning en de juiste temperatuur
Naast de muggen, zijn het de hitte en de vochtigheid die ons in de zomer te pakken krijgen. Mensen zijn afhankelijk van het zweet op hun huid dat verdampt om hun lichaam af te koelen. Om de lichaamstemperatuur te regelen, zweet de menselijke huid automatisch bij 37°C. Dus als we in de buurt van een ventilator zitten of onder een plafondventilator, helpt het briesje om het vocht van onze huid te verdampen. De bries heeft geen invloed op de werkelijke luchttemperatuur, maar werkt goed samen met ons eigen natuurlijke koelsysteem.
Kortom, “fans koelen mensen, geen kamers”. Hier komt de vochtigheid om de hoek kijken. Omdat vochtige lucht al veel water bevat, duurt het langer voordat zweet van de huid verdampt. Een hoge luchtvochtigheid geeft u een warmer en oncomfortabeler gevoel. De combinatie van warmte en relatieve vochtigheid wordt de hitte-index genoemd. Als de luchtvochtigheid 65% is en de temperatuur 35°C, zal het ongeveer 49,4°C aanvoelen. Als de temperatuur echter hoger is (40 °C) en de relatieve vochtigheid lager (40 %), voelt de hitte-index iets koeler aan – 48,3 °C. Zeker, dat is nog steeds bloedheet, maar je zweet verdampt sneller in droge lucht, waardoor je beter afkoelt.
Cool blijven is een kwestie van mode
Hier ligt het grote probleem bij het beantwoorden van deze vraag:
Wij vertrouwen op de thermometer om ons te vertellen wat comfortabel is, uitsluitend gebaseerd op wat in onze maatschappij in de mode is. In de afgelopen zesennegentig jaar is de thermische comfortzone steeds verder opgeschoven. In 1820 werd 10-12° C beschouwd als een gezonde en comfortabele temperatuur. Rond 1850 werd 16,7° C de nieuwe norm, tot deze zo’n dertig jaar later steeg tot 22,2° C. Waarom? Om één reden: kledinggewoonten.
Meerlaagse kleding was in de 19e eeuw het grootste deel van het jaar in de mode. Nu niet meer. Uit een reeks psychologische experimenten is gebleken dat mensen gewend zijn te geloven dat 22,2° C de optimale comfortabele kamertemperatuur is. Uit de studie bleek ook dat “het temperatuurbereik waaraan bewoners in zomerkleding de voorkeur geven, 22° tot 26° C is”. In een reeks experimenten gaven deelnemers die de kamertemperatuur niet kenden aan dat zij zich even comfortabel voelden bij 20° C en 22° C.
Een wetenschappelijk familie-experiment
De beste manier om uit te vinden wat uw familie comfortabel vindt, is een aantal tests te doen. Als iedereen thuis is, zet je de thermostaat elke dag een paar uur stiekem hoger. Verhoog het bijvoorbeeld van 22° C tot 23° C. Kijk hoe je familie reageert. Verhoog de temperatuur de komende dagen tot 24° C. Een week later verhoogt u de temperatuur tot 25° C en de kans is groot dat u pas een merkbare reactie krijgt als de temperatuur boven dit niveau stijgt. In principe, als u eenmaal de maximumtemperatuur voor uw comfort hebt gevonden, moet u die gebruiken.
Aanpassingen zijn gezond
Als iedereen de hele dag weg is, is er geen goede reden om het huis te blijven koelen tot een comfortabel niveau. Hetzelfde geldt ’s nachts wanneer iedereen slaapt, omdat de kerntemperatuur dan daalt en de warmte uit de ledematen straalt. Uit een studie van het National Institute of Health (NIH) is gebleken dat het lichaam het best slaapt wanneer het thermoneutraliteit bereikt, d.w.z. wanneer de omgevingstemperatuur 30°C bedraagt (naakt en onbedekt) of 15,6-18,9°C (met pyjama en lakens). De sleutel tot een goede nachtrust in de zomer is dus de thermostaat op een warmere stand te zetten dan je zou verwachten – 26° C, bijvoorbeeld. Gebruik dan de juiste hoeveelheid zomerbeddegoed en pyjama’s om u comfortabel te houden. U kunt uw slaap ook verbeteren door een plafondventilator te gebruiken die een zacht briesje op u blaast.
Wat is de juiste temperatuur voor mijn airconditioner in de zomer?
De juiste temperatuur voor uw airconditioner is:
- Het is niet de temperatuur op de thermostaat. Het is de temperatuur die comfortabel aanvoelt.
- De temperatuur die u het meeste geld bespaart. Voor elke graad die u de thermostaat hoger zet, kunt u 3-5% besparen op uw aircokosten. Als u uw thermostaat verhoogt van 23° C naar 25° C, kunt u geld besparen.
Als uw gezin slaapt of de hele dag weg is, kunt u de thermostaat instellen op ongeveer 26° C en hem dan programmeren om terug te schakelen naar de lagere comfortzone ongeveer 1 uur voordat u thuiskomt of wakker wordt. Onthoud: Newton’s wet van afkoeling bewijst dat het lager zetten van de thermostaat energie bespaart.
Hoe controleert u uw airconditioner op mogelijke problemen
U denkt misschien dat we gek zijn als we u aanraden uw airconditioner in de winter te controleren, maar in werkelijkheid is het helemaal niet zo’n slecht idee. Wij krijgen veel telefoontjes over airconditioners die het begeven op de heetste zomerdagen, en veel van de daaruit voortvloeiende problemen hadden in de eerste plaats gemakkelijk kunnen worden vermeden. Wij willen dat onze klanten koel blijven als het buiten warm is en warm als het buiten vriest. Als u deze inspectietips voor uw airconditioner volgt, kunt u potentiële problemen zelfs opmerken als het sneeuwt en hebt u iets te doen als u ingesneeuwd bent.
Stap 1: Controleer het filter van de airconditioner
Het luchtfilter is het onderdeel van een airconditioner dat kan verstikken wanneer het vuil wordt. De lagen vuil die zich kunnen ophopen als ze niet worden schoongemaakt, beperken de hoeveelheid lucht die uw airconditioner kan inademen. Zonder een goede luchtstroom kunnen allerlei problemen optreden, die uiteindelijk kunnen leiden tot een totale uitval van het systeem. Als dit van toepassing is op de toestand van uw luchtfilter, reinig of vervang deze dan indien nodig. Vergeet niet het filter daarna goed te vervangen.
Stap 2: Controleer de instellingen van de thermostaat
Het is gemakkelijk te vergeten dat een thermostaat op een airconditioner meestal vrij gemakkelijk kan worden ingesteld van “verwarming” op “koeling”“. Schakel naar deze instelling als u de kwaliteit van de luchtstroom, de prestaties en het geluid van uw airconditioner wilt testen voordat u hem op vol vermogen zet in de warmere maanden. (Over testen later meer.) Als uw thermostaat op precieze graden moet worden ingesteld in plaats van op “verwarmen” of “koelen”, stel hem dan in op de typische zomertemperatuur van 25 graden Celsius. Op die manier komt er niet te veel druk op uw toestel te staan wanneer u het probeert af te koelen. Als u de thermostaat op volle toeren laat draaien, zal dat alleen maar meer problemen veroorzaken in plaats van u koel te houden.
Stap 3: Controleer de buitenunit, indien van toepassing.
Deze stap hangt af van waar u woont en welk type airconditioner u hebt. In dit voorbeeld gaan we uit van een airconditioner, die vaak een buitenunit en/of warmtepomp nodig heeft om goed te functioneren. Het is gemakkelijk te vergeten dat dit onderdeel van de airconditioner ook in de winter onderhoud nodig heeft vanwege het weer. IJs kan zich aan de buitenkant vormen, en wanneer het smelt, kan het in de unit terechtkomen. U moet er dus voor zorgen dat u het ijs verwijdert dat de buitenkant van de unit bedekt, als dat nog niet het geval is.
Andere zaken die het rendement van een buitenunit kunnen beïnvloeden zijn in principe alle zaken die van buitenaf de ruimte kunnen binnendringen. Er moet een ruimte van ongeveer 3 cm rond het toestel zijn om ervoor te zorgen dat geen vuil de luchtkwaliteit van het toestel kan aantasten. Zorg ervoor dat er zich geen voorwerpen zoals takken in deze zone bevinden en veeg vuil van de buitenkant van het toestel. Als er meer vuil is, kan het nodig zijn een beroep te doen op een professionele technicus voor een grondige reiniging.
Stap 4: Controleer de stroomonderbreker
Soms is de stroomonderbreker de reden waarom een airconditioner niet werkt of niet wil aanslaan. De oplossing is simpel. Zoek het hoofdelektriciteitspaneel van uw huis (meestal in de kelder). Kijk of er stroomonderbrekers zijn die niet in de “aan” stand staan. Heeft u duidelijk gemarkeerde stroomonderbrekers? Zo ja, zoek er dan een waarop specifiek airconditioner of airco staat. Als de stroomonderbreker van de airconditioner is geactiveerd, drukt u de schakelaar stevig in de aan-stand.
Probeer je airconditioner weer aan de praat te krijgen als dat gedaan is. Als de stroomonderbrekers echter om de een of andere reden weer doorslaan wanneer u uw airconditioner inschakelt, probeer dan niet de stroomonderbrekers weer in te schakelen. Dit is een teken van een elektrisch probleem dat alleen uw HVAC-technicus mag onderzoeken en oplossen. Bel de jouwe als je deze ontdekking doet.
Stap 5: Test, test, test
Het is een goed idee om uw airconditioner te testen voordat u hem opstart tijdens de zomermaanden. Als het aan staat, ga dan door het hele huis. Waarom? Want controleer of aan de volgende punten is voldaan: Alle luchtinlaten – zowel uitlaat als toevoer – zijn niet geblokkeerd of afgedekt. Zelfs niet in ongebruikte kamers. De airconditioner maakt geen vreemde geluiden, zelfs als u niet in dezelfde kamer bent. De stroomonderbrekers worden niet geactiveerd wanneer de airconditioner wordt ingeschakeld. Het is ook een goed idee om enkele tests uit te voeren nadat de eerder genoemde taken, zoals het reinigen van het filter, zijn uitgevoerd. Zo kunt u er zeker van zijn dat de test met succes is doorstaan en dat uw airconditioner klaar is voor gebruik wanneer u hem nodig hebt.

Heeft u nog steeds problemen met uw airconditioner?
Als u alle taken in ons artikel hebt uitgevoerd, maar dan merkt dat u nog steeds een probleem hebt met uw airconditioner, kan het een van de volgende zijn:
- Elektrische problemen
- Vuile of verstopte luchtcondensor.
- Geen of weinig koelmiddel in de unit
- Problemen met de compressor
Aircoheater - IZI Cool Airco